Jeżeli szkolenie odbywało się w dniu wolnym od pracy, to pracodawca nie musi udzielić dnia wolnego za to szkolenie.
Pełna treść artykułu: Szkolenia dla pracowników a czas pracy
Gazeta Prawna w jednym artykule uwaza inaczej teraz w tym rowniez inaczej co ekspert to inna definicja i jaka mamy podstawe do roztrzygania sporu?? zadna
Jest to oczywiście bzdura. Pracodawca wydając polecenie uczestnictwa w szkoleniu korzysta właśnie z tego, że pracownik pozostaje w jego dyspozycji. Autor tekstu wyraźnie nie zrozumiał zapisu cytowanego artykułu. Zgodnie z nim pracownik ma obowiązek POZOSTAWANIA W DYSPOZYCJI pracodawcy a nie wykonywania pracy. Miejsce wyznaczone do wykonywania pracy to nie jest to samo co jej wykonywanie. Tak samo pozostawanie w dyspozycji pracodawcy. Może on żądać wykonywania pracy w tym czasie ale nie musi...
Ja zgadzam się co do wypowiedzi autora. mam jedynie wątpliwość jesli mówimy o szkoleniach typowo zawodowych, np. kurs dla operatorów wózków widłowych organizowany w wolną sobotę. Ponieważ bez tych uprawnień pracownik nie może wykonywać pracy na wymienionym stanowisku, a pracodawca wymaga posiadania uprawnień i co ważniejsze daje możliwość ich zrobienia na koszt firmy, wydaje mi się że takie szkolenie należałoby potraktować jako czas pracy i wyznaczyć inny dzień wolny a jeśli nie będzie możliwości wyznaczenia dnia wolnego po prostu wyplacic nadgodziny. Pracownik nie może odmówić w tym momencie uczestnictwa w szkoleniu, ponieważ jeśli nie zrobi tych uprawnień nie będzie mógł wykonywać pracy i wówczas może zostać rozwiązana jego umowa o pracę. Takie jest moje zdanie
a co jeśli pracownik tyra do 21, a następnego dnia ma o 6.40 autobus, by przebyć 40 km autobusem, szkolenie bhp trwające 6 godzin i z powrotem 40km ja padałam na twarz, wróciłam do domu po 22, o 5 pobudka, zanim się położyłam była godzina 12....5 godzin snu....zajefajny weekend:/ a miałam plany na sobotę, a o szkoleniu całkiem przypadkiem dowiedziałam się od przełożonego..."o to nikt ci nie powiedział"? a kto miał wiedzieć, jak tylko ona wiedziała...pfff bzdura powinni to zmienić, szkolenia tego typu powinny być prowadzone w miejscu zamieszkania, a nie drałować na łep na szyję, bo pracodawca ma kaprys.i powinien być za to dzień wolny
No tak, a co z art. 237[3]. § 3 kodeksu pracy, który mówi że szkolenia bhp odbywają się w czasie pracy i na koszt pracodawcy ?????????????????????????????????????????
tak więc moim zdaniem dojazd jak i czas spędzony na szkoleniu, które odbyło się w dzień wolny od pracy należy się rekompensata (wolne lub pieniążki)
To mam rozumieć że kończąc nockę o 6.00 rano mam zostać na szkoleniu BHP - trwające 8 godzin . A kiedy mam spać po nocce , może na szkoleniu.