Branża spożywcza odczuje zmianę stawek VAT
Wiadomości | Sprzedaż 2010-10-21 09:20:26
Nowelizacja dotycząca zmian w zakresie stawek VAT jest obecnie rozpatrywana przez parlament. Zgodnie z projektem, który znajduje się w Senacie, podwyższeniu o 1 punkt procentowy ulegnie obecna stawka VAT w wysokości 7 proc. (na 8 proc.) i 22 proc. (na 23 proc.).
Jednocześnie zostanie wprowadzona nowa stawka obniżona 5-proc., która obejmie część produktów żywnościowych. Dodatkowo parlament zajmuje się zmianą ustawy o VAT w zakresie klasyfikacji statystycznych. Od 1 stycznia 2011 r. przepisy dotyczące VAT będą się odnosić do polskiej klasyfikacji wyrobów i usług – PKWiU z 2008 roku, a nie jak to jest dziś PKWiU z 1997 r.
Zdaniem ekspertów z firmy Deloitte w związku z tymi zmianami przedsiębiorcy z branży spożywczej mogą mieć kłopoty ze stosowaniem prawidłowych stawek VAT. To w dalszej perspektywie może prowadzić do sporów z fiskusem.
Rozpatrywane obecnie przez parlament przepisy nowelizujące stawki VAT będą dotyczyły m.in. wyrobów oferowanych przez szeroko rozumianą branżę piekarniczą (tj. pieczywo świeże oraz wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże – kategoria 15.81.1 w obecnie stosowane dla celów VAT PKWiU z 1997 roku).
Radosław Maćkowski, doradca podatkowy, starszy konsultant w zespole VAT firmy Deloitte, wskazuje, że od 1 stycznia 2011 r. w stosunku do wyrobów piekarskich zastosowanie mogą znaleźć trzy stawki VAT – 5, 8 oraz 23 proc.
Do jakiego rodzaju pieczywa będzie stosowana 5-proc. stawka VAT? Jakie będą stawki VAT dotyczące napojów? Jakie jeszcze zmiany mogą zostać wprowadzone w stawce VAT na produkty spożywcze?
Ewa Matyszewska
Więcej: Dziennik Gazeta Prawna 21.10.2010 (206) – str.B2
Pełna wersja wiadomości prawno-gospodarczych – czytaj na gazeta prawna.pl.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
